Motto....

În întreg cuprinsul locuit de români, nu se gasește alt ținut relativ mic ca acesta, care să cuprindă atâta frumusețe și atâta bogăție în amintiri din trecut….”

Nicolae Iorga

Mihalescu Gabriela Angelica- atestat 2013 -profesor coordonator: Coajă Gabriela

Biblioteca comunală



Bibleoteca din comună

În cadrul insituției culturale ce purta numele “Dr. Vasile Bodnarescu” exista și o mică bibleotecă ce cuprindea circa 210 volume.
CARTEA, principalul tezaur de înțelepciune umană a fost și contiunuă să fie un izvor de continuă informare și documentare pentru toți cei interesați de cunoaștere și de frumos. Intrată într-o puternică competiție cu televiziunea și internetul, biblioteca se află într-un impas. Va cădea oare în desuetitudine? Câți dintre tinerii de azi, și îndeosebi de mâine, se vor apleca cu răbdare la lectura unei cărți?
Biblioteca comunală Marginea a luat ființă în 1960 cu un fond de carte de 2558 de volume. După 1945 noua guvernare avea ca un obiectiv important lichidarea analfebetismului și răspândirea științei de carte și a culturii noi în rândul maselor, ceea ce era un deziderat nobil, iluminism. În acest sens, în comună au funcționat un număr de 39 de cercuri de citit, cu sedii bine stabilite la cetățeni, pe circumscripții electorale și cu un responsabiul din partea cadrelor didactice în special.
La loc de cinste, se situează manifestările culturale dedicate unor comemorări cum ar fi cele începând cu anul 2000, când s-a sărbătorit „Anul Brâncuși”, apoi ]n continuare „Anul Eminescu”, „Caragiale”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, și „George Enescu”.
Biblioteca a participat activ la realizarea proiectului „Mărturii”, ce a cuprins o gamă largă de manifestări, pornind de la: tradiții, datini, obiceiuri, portul popular, meșteșugurile tradiționale, activități de creație și altele.
Biblioteca continuă să reprezinte un focar de cultură și civilizație în constelația unităților de învățământ și social-culturale din comună.