Motto....

În întreg cuprinsul locuit de români, nu se gasește alt ținut relativ mic ca acesta, care să cuprindă atâta frumusețe și atâta bogăție în amintiri din trecut….”

Nicolae Iorga

Mihalescu Gabriela Angelica- atestat 2013 -profesor coordonator: Coajă Gabriela

Învățământ


                Alături de Biserică, școala a reprezentat și reprezintă una din instituțiile fundamentale ale societații. Numai prin lumina cărții, a cunoașterii, copilul plăpând și firav se formează ca adult, devine OM adevărat, prin instruire și educare, prin grija, strădania, și dăruirea de care dau dovadă dascălii noștrii cu vocație.
                școlile din Marginea au avut parte de dasăli eminenți care, cu sprijinul nemijlocit al familiilor și autorităților locale au pregătit generații întregi de elevi ce s-au remercat de-a lungul timpului în toate domeniile vieții sociale.


Școala cu clasele I-X Nr. 1



                Prima școală din comună a luat ființă la 1 aprilie 1857 în localul din centrul localității, pe locul unde s-a construit actualul așezământ al primăriei. Se pare că la început, clădirea a fost folosită ca punct vamal, pe timpul ocupației austriece.
                Sporirea numărului de elevi a determinat construirea unui nou edificiu la Școala din centru ce s-a realizat în anul 1959. Clădirea edificiului 1 căpătat funcționalitate de Sfat popular, începând cu 1959, și care a funcționat până în anul 2000.
                În anul 2006-2007 în cadrul scolii numarul 1 funcționeaza nu număr de 11 grădinițe cu 400 de copii. Frecventează cursurile școlii 864 de elevi de la învățământul primar, gimnazial și complementar. Își desfășoară activitatea 11 educatoare, 15 învățători, 28 de profesori și 7 maiștri instrctori.



Școala cu clasele I-VIII nr. 2


                Sporirea numărului de locuitori a comunei, deci și a numarului de copii de vârstă școlară a impus unui nou local de școală în zona numită "peste apă ". Astfel, la 14 noimebrie 1937 și-a deschis porțile șscoala pentru elevii din clasa I și a II-a în numpr de 82, ce locuiau în partea stângă a râului Sucevița.
                În anul școlar 2005-2006 au funcționat 11 clase la învățământul primar cu 299 de elevi  și 10 clase la învățământul gimnazial cu 234 de elevi. Clasele au fost îndrumate de 29 de cadre didactice, dintre care 11 învățători și 15 profesori, iar 3 profesori predau și la alte școli.
                Tot aici se construiește un local de grădiniță modern, cu 6 clase și spațiile adiacente necesare, ce a fost dat în folosință în anul 2007.

Școala cu clasele I-VII Nr. 3

Deoarece comuna Marginea se întinde pe o suprafață mare de teren, având circa 6 km lungime si 3 km lășime, s-a impus cu strigență construirea unei școli în partea „de sus” a satului, deoarece elevii trebuiau să parcurgă 4-5 km până la școala din centru.
                Astfel, în anul 1971 a fost construit edificiul noii școli, inaugurată în luna septembrie a aceluiași an, și care dispune de 8 săli de clasă, cu un număr de 15 colective de elevi.  Școala dispune de un număr de 9 calculatoare, neracordate de internet, planșe, dispozitive, diafilme, o bibliotecă de circa 4400 de volume. Cu sprijinul unei fundații religioase umanitare și a unei școli din Olanda, școala a fost dotată cu mobilier nou pentru preșcolari și în mare parte pentru învățământul gimnazial si primar, urmând ca mobilierul existent să fie completat cu 100% cu mobilier nou. Cele 19 cadre didactice sunt calificate. Școala este frecventată de 262 de elevi înscriși în anul 2006-2007, dintre care 119 la învățământul primar și 143 la învățământul gimnazial.