Motto....

În întreg cuprinsul locuit de români, nu se gasește alt ținut relativ mic ca acesta, care să cuprindă atâta frumusețe și atâta bogăție în amintiri din trecut….”

Nicolae Iorga

Mihalescu Gabriela Angelica- atestat 2013 -profesor coordonator: Coajă Gabriela

Prezentare

Prezentare


Așezată la poalele Obcinelor, în marginea secularelor păduri de brazi, molizi, fagi și mesteceni, comuna Marginea este una dintre cele mai vechi comune ale județului Suceava, situată la intersecția unor importante căi de comunicație rutieră. Astfel, pe D.N. 17 A se face legătura dintre Rădăuți-la 8 km. de comună și Câmpulung Moldovenesc peste Pasul Ciumârna(1100 m), cu popas nu numai turistic, dar și de înalțare sufletească, dumnezeiască, la cele două perle- mănăstirile Sucevița și Moldovița. De la nord la sud, artera de circulație D.J.709, denumit cândva și "Drumul împărătesc" ce trece pe lângă o splendiăd rezervație de pini seculari, și care face legătura cu Putna, necropola marelui Ștefan cel Mare și Sfânt, și cu orașul Solca și comuna Cacica.
Cu o suprafață de 15,91 km², comuna Marginea se învecinează, la nord cu comuna Horodnic, la est cu comuna Volovăț și Municipiul Rădăuți, la sud cu comuna Arbore și cu orașul Solca, iar la vest cu comuna Sucevița și satul Voivodeasa.
Pentru a încerca o anumită descifrare a denumirii localității, arătăm că estul comunei este cunoscut sub numele de "țarnă" sau "țarină", fiind folosită în cea mai mare parte pentru culturi agrigole, deoarece pământul este mai roditor, pe când partea vestică este montană, acoperită cu păduri. S-ar putea emite o primă ipoteză, că Marginea este o așezare situată la marginea pădurii. Partea centrală este ocupată de clădiri de interes public, și în mare măsură de gospodării, zone agricole și livezi.
Marginea ar proveni ca denumire de la latinescul "margo", românescul "margine" și nemțescul "Rando", care desemnează faptul că localitatea se află situată la marginea pădurii.