Motto....

În întreg cuprinsul locuit de români, nu se gasește alt ținut relativ mic ca acesta, care să cuprindă atâta frumusețe și atâta bogăție în amintiri din trecut….”

Nicolae Iorga

Mihalescu Gabriela Angelica- atestat 2013 -profesor coordonator: Coajă Gabriela

Religia


BISERICILE


               Religia a constituit o componentă fundamentală in existența și unitatea unui popor, a unei națiuni. Misiunea Bisericii și a slujitorilor săi este de a păstra cu sfințenie flacăra vie a credinței.

BISERICA DIN CENTRUL CU HRAMUL
SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL



                În centrul comunei  s-a îființat o biserică din lemn de stejar încă din 1754, care, devenind neîncăpătoare, a fost donată comunitații ortodoxe din satul Clit și așezată în cimitirul parohial.
                Între 1840-1849 s-a construit o altă biserică în stil romano-catolic în formă de corabie, fiind realizată prin contribuția enoriașilor, cât și cu fonduri bisericești primite de la Mănăstirea Sucevița, în subordinea căreia se afla pe atunci moșia Marginea.
                Biserica a fost sfințită în anul 1849 și are hramul la 8 noiembrie, cu ocazia sărbătorii Sfinilor Arhangheli Mihail și Gavril. În evidența parohieise găsesc un număr de circa 3500 de credincioși de religie ortodoxă.


BISERICA DIN COTUL DE SUS,
ÎNCHINATĂ CUVIOASEI PARASCHEVA



                Creșterea numărului de locuitori a impus construirea unui lăcaș de cult ortodox și în partea "de Sus" a comunei, deoarece distanța până la Biserica din centru este destul de mare(4-5 km).
                Biserica a fost construită în perioada 1991-1994 cu sprijinul enoriașilor prin strângerea fondului bisericesc, prin grija și strădaniile actualului preot paroh. Biserica își sărbătorește hramul la data de 14 octombrie cu ocazia sărbătoririi "Cuvioasei Parascheva", când localnicii primesc vizite și oferă musafirilor bucate tradiționale.

BISERICA DIN SATU NOU CU HRAMUL
"SFINȚII ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA"




                Deoarece comuna Marginea se situează pe o mare suprafață de locuit și este "despărțită" de râul Sucevița în partea numită "peste apă" (Satu Nou) a fost nevoie de încă un locaș de cult ortodox. Construcția acestuia s-a relizat prin contribuția tuturor credincioșilor din această parte de sat, și nu numai, prin preocuparea, grija și supravegherea actualului preot paroh.
                Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" a fost sfințită în anul 2000, iar hramul se sărbătorește la data de 21 mai prin slujba specială de la Biserică, urmată de petrecerile cu caracter laic.


CULTELE  NEOPROTESTANTE


                Pe raza comunei Marginea în partea numită "Peste Apă" cu mulți ani în urmă, au existat și există un important număr de credincioși care fac parte din cultele neoprotestante: penticostali, baptiști, adventiști, Oastea Domnului, și altele.
                La recensământul din anul 2002 persoanele intervievate s-au declarat după cum urmează: 7949 de religie ortodoxă, 1447 cultul penticostal, 62 baptiști, 29 adventiști, 11 de religie mozaică, 2 creștini de rit vechi, 2 de religie romano-catolică, fără religie 2, și 8 nedeclarați.




SCHITUL CU HRAMUL
"ADORMIREA MAICII DOMNULUI"


                Construirea acestui lăcaș a durat mai mulți ani și a fost sfințit pe 8 septembrie 1996. În vara acestui an se continuă lucrările de pictură în biserica existentă, deoarece un alt lăcaș alăturat a suferit un incendiu și a ars până în temelii.
                Schitul se situează în partea de vest a comunei în zona numită "La Antonești". El dispune de 6 clopote impresionante de: 100, 200, 300, 400, 500 și 1200 kg, în care s-au turnat 2 kg de aur. Datorită aliajului din componența lor au o sonoritate deosebită, dar deocamdată nu sunt folosite.



MONUMENTUL EROILOR



                Situat în centrul comunei, Monumentul Eroilor 
constituie o realizare arhitectonică și 
emblematică cu profunde reverbrații în 
conștiința locuitorilor. Este vorba de
 cinstirea celor 274 de eroi căzuți în cele 
două conflagrații mondiale. Construcția
 a început în 2002 la inițiativa primarului 
și a Consiliului Local, cu sprijinul 
enoriașilor căzuți la datorie.